Čtvrtletník Akademie věd ČR psal o výzkumu mikrořas v třeboňském Centru Algatech

30. červen 2021

Při plavání v rybníce či moři nám řasy a sinice obvykle nevoní, doslova ani přeneseně. Existují ale druhy mikrořas, které lidem naopak velmi prospívají. Jak se tato zvláštní skupina organismů dá zužitkovat?


Vložte do mixéru jedno kiwi, hrst špenátových listů, sklenku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a  lžičku spiruliny… Moment! Lžičku čeho? Spiruliny – řasy, která se v současné době řadí k potravinám s mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. Ve skutečnosti ovšem nejde o  řasu, nýbrž sinici. O tom ale až později.Milovníkům svíčkové a vepřového se recept na zelené smoothie nejspíš zamlouvat nebude. Vyznavači zdravého stravování, třeba vegani, vegetariáni či makrobiotici, jsou ale na podobnou stravu zvyklí. A ve skutečnosti to vůbec není tak špatné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na specifickou chuť řas si člověk snadno přivykne, a  pokud prášek přimícháte k  ovocné či zeleninové šťávě, cítit není vůbec. 

Celý článek si můžete přečíst v časopisu A Věda a výzkum Akademie věd ČR  ( článek Zdraví zabarvené na zeleno, 2.vydání 2021, od strany 72).