Zemědělci bojují proti suchu, tradiční rostliny vyměňují za odolnější

06. červenec 2023

Pěstovat teplomilné plodiny, sít odrůdy těch tradičních, které jsou vůči suchu odolnější, nebo aplikovat na rostliny postřiky, které podpoří jejich odolnost. To jsou způsoby, kterými se zemědělci v Plzeňském kraji snaží vzdorovat suchu nebo ho využívat ve svůj prospěch.


Zemědělská společnost Lukrena, která hospodaří na výměře 3500 hektarů na Plzeňsku, teplejšího klimatu využila k nasazení nové plodiny. „Protože se otepluje, začali jsme před pěti lety pro vlastní potřebu sít sóju, z které připravujeme vlastní krmné směsi pro živočišnou výrobu. V současné době ji pěstujeme na sto hektarech,“ říká vedoucí rostlinné výroby Lukreny Jaroslav Terš.

Díky tomu mohou být krmné směsi z Lukreny označovány jako GMO free, tedy bez geneticky modifikované sóji, kterou nakupované krmné směsi obsahují.

Zemědělským firmám podle Terše pomáhá i to, že na trhu jsou k mání odrůdy vhodné do sušších oblastí. „Když mám výsušné pole, dám tam odrůdy, které snášejí větší sucho, týká se to pšenice i řepky,“ říká Terš. Podle něj tak v poslední době postupuje většina zemědělců. Terš připomněl, že odolnější odrůdy dokáží suchu odolávat zhruba o tři dny déle než méně odolná odrůda, která už by fyziologicky strádala nebo by se nakonec musela zaorat.

Celý článek si můžete přečíst ZDE