Třetí ročník olomoucké části festivalu Země na talíři nabídl filmy i názory odborníků

29. listopad 2018

Poslední listopadový týden patřil v Olomouci už potřetí festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. Od 27. do 28. listopadu se v Pevnosti poznání mluvilo o některých palčivých problémech související s produkcí potravin. Festival v Olomouci pořádalo nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Návštěvníci mohli navštívit zajímavé filmy, besedy, workshopy a velký společný kvíz o pěkné ceny.


Letošní motto festivalu „Chceme si svou budoucnost vyžrat nebo na ni raději vyzrát?“ odkazovalo na to, že roste světová populace, ubývá přírodních zdrojů, mění se klima, a tak by společnost už nyní měla přemýšlet o tom, co udělat, aby bylo za několik let dostatek kvalitních potravin pro všechny.  Přehlídka nabídla celkem tři dokumentární snímky. Jejich tvůrci se zamýšleli nad tím, jak může intenzivní zemědělství ovlivnit krajinu, nechali diváky nahlédnout do světa mlékárenského průmyslu a ukázali jak obrovské škody mohou napáchat plasty.

Po projekcích se mohli návštěvníci zapojit do debat s odborníky. Pozvání přijali doc. Stanislav Hejduk a dr. Daniel Falta z Mendelovy univerzity, majitelé olomouckého veganského baru Local Lokal Jakub Veszelka a Simona Kojnarová, redaktor portálu zajimej.se Štěpán Vaškevič a zakladatelka blogu Czech Zero Waste Helena Škrdlíková.

Festival pomáhá tomu, abychom už teď více mysleli na budoucnost

Festival Země na talíři si už v Olomouci získal své příznivce. Prof. Jaroslav Doležel z ÚEB AV ČR, který je současně koordinátorem programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a vědeckým ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je tomu rád: „Je důležité mluvit o problémech a společně hledat jejich řešení.  Pokud chceme zajistit v budoucnu pro všechny dostatek potravin, musí výnosy zemědělských plodin stoupat nejméně dvojnásobně. Je tedy nezbytné vyšlechtit kvalitní odrůdy, které kromě vyšších výnosů zvládnou i klimatické změny a budou obsahovat potřebné živiny.

Praktické workshopy a společný kvíz

Pro zájemce byly připraveny dva workshopy. Na prvním z nich se naučili vyrábět zdravá rostlinná mléka a sýry.  Další workshop byl zaměřený na výrobu přírodních relaxačních produktů. Festival vyvrcholilve středu velkým společným kvízem. Účastníky čekalo veganské občerstvení a vítěze zajímavé ceny.

Program festivalu https://www.potravinyav21.cz/data/files/396/396_1015_Program-Zeme-na-taliri-Olomouc.pdf

Více informací o festivalu http://www.zemenataliri.cz/cz/

Text a foto: Radka Kvasničková


Fotogalerie