BEZ LEPKU: Program Akademie věd Potravin pro budoucnost má pomoci i bezlepkářům

25. listopad 2015

Seminář nazvaný „Bezlepková dieta: Léčebné využití a nové potravinové zdroje“ organizovali tento týden pracovníci Mikrobiologického ústavu AV ČR v rámci výzkumného programu AV ČR „Potraviny pro budoucnost“, který je součástí Strategie AV21. Server Bezlepek.cz o tom informovala Radoslava Kvasničková z Centra strukturní a funkční genomiky rostlin.


Pšenice je jednou z prvních domestikovaných plodin a lidstvo ji zná už asi deset tisíc let. Její dědičná informace je 6x větší, než lidská. Spolu s rýží a kukuřicí tvoří trojici nejdůležitějších plodin. Pěstuje se na 220 milionech hektarů, a to ve všech světadílech kromě Antarktidy. V současnosti je známo na 5 tisíc odrůd pšenice. Podrobnosti najdete ZDE