Co vše víme o mikroorganismech, které žijí v našem těle i na něm? V čem se zásadně změnil jejich výzkum od dob Louise Pasteura? A začínají všechny nemoci ve střevě? Epizodou věnovanou střevnímu mikrobiomu provází imunolog Miloslav Kverka, vedoucí laboratoře buněčné a molekulární imunologie v Mikrobiologickém ústavu AV ČR. Se svým týmem se zaměřuje na tři hlavní témata spojená s mikrobiotou: na imunitu, autoimunitní onemocnění a možná překvapivě i na duševní zdraví.
Dejte si jogurt nebo kimchi a poslechněte si, jak komunikujeme s mikroby prostřednictvím imunitního systému, proč jsme dávno nevymřeli na průjmy a proč je těžké určit, jak vypadá opravdu zdravý střevní mikrobiom.
„Imunitní systém je jedním z mechanismů, kterým s mikroby komunikujeme,“ říká v epizodě podcastu Miloslav Kverka. „Člověk je vynikající inkubátor, který do sebe cpe velké množství jídla, a jak se říká, střevní mikrobi jsou ti první, kteří do něj kousnou“.
Podcast si můžete poslechnout ZDE.
Text: Jitka Kostelníková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR