Odborníci budou v Praze řešit problémy celiaků

09. květen 2016

Ve středu 18. května se v budově Akademie věd ČR sejdou odborníci, aby diskutovali o problémech, které tíží pacienty s celiakií.  Budou mezi nimi lidé, kteří mají možnost ovlivnit výrobu, distribuci a kontrolu bezlepkových potravin a  jejich testování, či finanční podporu pro celiaky.  Jde o jednu z dalších aktivit našeho výzkumného programu.


PROGRAM

10.00 - 10.15    Úvod a představení projektu

10.15 - 10.30    Možnosti finanční podpory pacientů s celiakií (prof. Frič, ÚVN Střešovice)

10.30 - 10.45    Aktuální problémy pacientů s celiakií I (ing. Rubínová, Sdružení celiaků ČR)

10.45 - 11.00    Bezlepková dieta a legislativní opatření (JUDr. Arnoštová, Ministerstvo zdravotnictví ČR)

11.00 - 11.15    Aktuální problémy pacientů s celiakií II (ing. Dlabalová, Společnost pro bezlepkovou dietu)

11.15 - 11.30    Bezlepková dieta z pohledu potravinářství (ing. Gabrovská, Potravinářská komora ČR)

11.30 - 11.45    Kvalita bezlepkové diety I (ing. Cuhra, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Inspektorát Praha)

11.45 - 12.00    Kvalita bezlepkové diety II (ing. Kršková, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Brno)


12.00 - 13.00    Přestávka

13.00 - 13.15    Bezlepková dieta a nové zemědělské technologie (ing. Adam, MZe)

13.15 - 13.30    Nové technologické postupy při výrobě bezlepkových potravin (ing. Doležal, Perník, s.r.o.)

13.30 - 13.45    Zkušenosti s výrobou bezlepkových potravin (Bc. Dušák, Jizerské pekárny, s.r.o.)


13.45 - 15.00    Diskuzní fórum