Kuchařka klimatické budoucnosti: úspěšná dílna otevřela nové pohledy na jídlo v době klimatické změny

19. listopad 2025 | čtení tohoto článku zabere přibližně 45 sekund

Dne 10. listopadu 2025 ve Skautském institutu v Praze uskutečnila úspěšná dílna Kuchařka klimatické budoucnosti, pořádaná Sociologickým ústavem AV ČR v rámci konference Klimatická krize a otázka spravedlnosti. Akce přilákala širokou veřejnost i odborníky se zájmem o udržitelné stravování a budoucnost potravinových systémů.

Účastníci si vyslechli inspirativní prezentace hostů z oblasti inovací v potravinářství, cirkulární ekonomiky i sociálního výzkumu. Rostislav Brzobohatý (Mewery), Michaela Číhalíková Straková (Zachraň jídlo), Jaroslav Scharf (Black Food Market) a Tomáš Uhnák (ČZU) představili nejnovější trendy – od buněčného zemědělství přes prevenci plýtvání až po městské zemědělství a lokální potravinové iniciativy.

Součástí programu byl také interaktivní workshop, během něhož účastníci společně vytvářeli „recepty budoucnosti“ – nápady, jak může vypadat udržitelné a zdravé stravování v době klimatické změny.

Děkujeme všem, kteří se zapojili. Zájem i aktivní diskuse potvrdily, že téma budoucnosti potravin je pro veřejnost mimořádně důležité a že prostor pro další spolupráci a výzkum je stále široký.