Jak otevřít cestu k vyváženému potravinovému systému? Odborníci hledali strategie s výhledem na rok 2035

16. říjen 2025 | čtení tohoto článku zabere přibližně 1 minutu

Jak docílit férovějšího a udržitelnějšího potravinového systému v Česku? Na tuto otázku hledali odpovědi účastníci odborného workshopu „Český potravinový systém 2035: Jak otevřít cestu k vyváženému proteinovému mixu“, který uspořádala organizace ProVeg ČR. Setkání se zúčastnilo více než dvacet expertek a expertů z akademické sféry, byznysu a nevládních organizací, mezi nimi také Barbora Duží z Ústavu geoniky AV ČR a Marta Kolářová ze Sociologického ústavu AV ČR, které působí ve výzkumném programu Udržitelná produkce a spotřeba v rámci Strategie AV 21

Český potravinový systém je podle účastníků akce dlouhodobě uzamčený v neefektivních strukturách, které zvýhodňují živočišnou výrobu, zatímco rozvoj rostlinných potravin a alternativních bílkovin zůstává na okraji. Tento stav přináší environmentální i zdravotní problémy – od eroze půdy a znečištění vody až po nevyvážené stravování české populace.

„Cílem není nahradit živočišnou produkci, ale dosáhnout vyváženého mixu, který bude šetrnější k půdě, klimatu i zdraví lidí – podpoří tedy planetární zdraví“ uvedla Barbora Duží z Ústavu geoniky AV ČR. Workshop nabídl prostor pro společné hledání cest k tomu, jak otevřít rozhodovací procesy, přesměrovat veřejné zdroje a budovat spolupráci mezi vědou, politikou a občanskou společností. „Potraviny nejsou jen komodita – jsou základem zdraví, krajiny a kvality života. Měli bychom jít směrem uzdravení lidí, ale také planety“, doplnila Marta Kolářová ze Sociologického ústavu AV ČR.

Účastníci se shodli, že vzniklá pracovní skupina bude dále neformálně spolupracovat na konkrétních doporučeních pro nastupující vládu i na návrzích, jak podpořit změny na regionální úrovni. Mezi navrženými kroky zazněla například potřeba koordinované politiky pro rostlinné a alternativní bílkoviny, větší role veřejného stravování, vzdělávání odborníků v oblasti výživy a medializace tématu s pomocí populárních osobností, které by šly příkladem dobré praxe.

Workshop potvrdil, že proměna českého potravinového systému směrem k vyváženému proteinovému mixu je nejen ekologickou, ale také ekonomickou a zdravotní výzvou. Přinesl také Barboře Duží a Martě Kolářové inspiraci pro další práci v rámci výzkumného tématu Etické a sociální aspekty produkce a spotřeby potravin.