Geneticky modifikované potraviny vyvolávají v české společnosti stále nejistotu a otázky. Co si o nich myslí Češi podle výzkumu Sociologického ústavu?
Většina Čechů už o geneticky upravených plodinách slyšela – konkrétně 82 % dotázaných. Ale když dojde na hlubší znalost, je to už složitější. Jen 10 % respondentů si je naprosto jisto, co tento pojem znamená, dalších 48 % má alespoň přibližnou představu. Čtvrtina lidí sice pojem zná, ale neví, co si pod ním konkrétně představit.
Dobrou zprávou je, že oproti minulým výzkumům roste podíl těch, kteří nejen že pojem slyšeli, ale i tuší, co znamená.
Když se řekne „geneticky modifikované plodiny“, jen čtvrtina lidí (25 %) přiznává, že se o toto téma zajímá. Přesto ale mají Češi jasno alespoň v jedné věci – informace o genetické úpravě by rozhodně měla být uvedena na etiketách potravin. S tím souhlasí více než 82 % dotázaných.
Genetické úpravy v zemědělství nejsou jen technickou záležitostí – dotýkají se i našich hodnot. Pro více než pětinu Čechů (21 %) je genetická modifikace plodin morálně nepřijatelná. Opačný názor zastává 41 % respondentů a zhruba 28 % je někde mezi. Desetina si nedokázala udělat jasno vůbec.
A co zdraví? I tady panuje rozpolcenost. Třetina lidí (36 %) se obává, že potraviny z geneticky upravených plodin mohou lidské zdraví ohrozit. Naopak 41 % je přesvědčeno, že jsou bezpečné. Zbytek (23 %) si není jistý.
V oblastech, kde je jich nedostatek, by téměř dvě třetiny (65 %) Čechů souhlasily s tím, aby geneticky upravené potraviny pomohly zmírnit hlad. Jen 16 % je proti.
Zajímavým zjištěním je, že když se genetické modifikace týkají léčiv, postoj veřejnosti je výrazně pozitivnější. Více než polovina (56 %) dotázaných by byla ochotna užít lék vyrobený pomocí geneticky modifikovaných organismů.
I když se Češi o geneticky upravené plodiny příliš nezajímají, většina alespoň tuší, o co jde. Názory na bezpečnost a morálnost tohoto přístupu jsou ale rozdílné. Mnozí jsou opatrní – zvlášťě pokud jde o jídlo. Když jde ale o zdraví a léky, ochota využít přínosů moderní genetiky výrazně roste.
Celá zpráva zde https://cvvm.soc.cas.cz/images/articles/files/5872/or240924.pdf
Obrázek Freepik.com