Aktuality


V ÚCHP si mohli zájemci vyzkoušet chemickou laboratoř v kuchyni

07. listopad 2022

V Ústavu chemických procesů proběhly v rámci Týdne AV ČR interaktivní exkurze. Návštěvníci měli velký zájem o téma Kuchyně jako chemická laboratoř, které bylo představené v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.


Dny otevřených dveří se v Olomouci vydařily na jedničku

04. listopad 2022

Velký zájem byl letos po dvouleté covidové pauze o prohlídku olomouckého Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB. V rámci Týdne Akademie věd si pracoviště prohlédlo na 200  zájemců.

Zvěd: Proč umírá půda?

03. listopad 2022

Za pomoci miliard půdních organismů se poničená půda, podle odborníků, může zase obnovit. Proces její regenerace je ale pomalý a může trvat i desítky let či dokonce déle. 

Výzkum ÚCHP: Může biouhel z chaluh pomáhat půdě?

01. listopad 2022

Jedním z cílů Strategie AV21 Akademie věd ČR je využití špičkového výzkumu pro udržitelné hospodaření s půdou. Mezi významná témata spadá i zajištění ochrany a obnovy půdy. 

O konferenci zaměřenou na potravinový odpad byl obrovský zájem

31. říjen 2022

V pondělí 24. října 2022 od 9:00 do 14:30 se v prostorách Akademie věd na Národní konala konference s názvem Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe, kterou organizoval Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. v rámci svého zapojení do výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, ve kterém řeší výzkumné téma „Plýtvání potravinami jako lokální i globální problém“.

 

Český rozhlas PLUS: Geneticky modifikované rostliny zajistí bezpečné potraviny pro budoucnost

27. říjen 2022

Nové metody genetických úprav rostlin by mohly pomoci nasytit stále rostoucí populaci lidí. V zemích Evropské unie ale stále platí jejich zákaz. 

Nenechte si ujít besedu na téma Jídlo budoucnosti

26. říjen 2022

Řasy, umělé maso, cvrčci nebo genově editované potraviny. Jak se do budoucna upraví náš jídelníček? 

1 18 19 20 21 22 23 24 43 64 85