Média


Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023

Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.


TV Slovácko: Reportáž z debaty o zlepšení životního prostředí v Uherském Hradišti

14. prosinec 2022

Jaká opatření přijmout pro bezpečnou budoucnost a udržitelné fungování města Uherské Hradiště v podmínkách měnícího se klimatu v průběhu 21. století? i o tom byla listopadová debata, které se zúčastnila barbora Duží z našeho programu.

Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci

06. prosinec 2022

Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu.

ČT24: Jídlo budoucnosti

28. listopad 2022

Světová populace roste a dosahuje už osmi miliard lidí. To s sebou nese řadu rizik, mezi nimi i hrozící nedostatek potravin.Co je potřeba udělat pro zvýšení produkce potravin  a jak získat odolnější plodiny s  lepším výnosem? I o tom mluvil ve vysílání ČT 24 koordinátor našeho programu Jaroslav Doležel. Pořad si můžete pustit ZDE (1:51)

Produkce biodegradovatelného polymeru využitím sinic rostoucích v odpadní vodě

24. listopad 2022

Plasty jsou všestranné a odolné, ale problémem je právě jejich dlouhá životnost: plasty na bázi ropy se nerozkládají a znečišťují životní prostředí. Není třeba zdůrazňovat, že konvenční plasty jsou stále větším ekologickým problémem.

Vesmír: Zahrádkářské osady jako nezbytnost

23. listopad 2022

O Češích se vypráví leccos: jsou prý národem ateistů, houbařů, zahrádkářů... V posledních letech se ovšem objevují studie a výzkumy, které blíže zkoumají, jak je to doopravdy s onou zahrádkářskou činností v Česku. 

Čro PLUS: Plýtvání potravinami

21. listopad 2022

Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu. A ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800 000 tun. 

1 4 5 6 7 8 9 10 21 41 61 81