Workshop Správné krájení a kostění

05. duben 2018

Naučit se hospodařit efektivněji s potravinami byl hlavní cíl workshopu, který 5. 4. 2018 uspořádal  Sociologický ústav ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. 


Lektor a kuchař Michal Hromas se podělil o spoustu tipů na to, jak jednoduše zpracovat přebytečné potraviny. Ukázal, jak skvěle se do mnoha středomořských receptů dá například využít starý nebo usušený a nadrcený chléb, bramborové slupky, či listy kedlubny, které se jinak vyhazují. Řeč byla i o tom, jak důležité je vybírat si kvalitní základní potraviny i o tom, jak zpracovat zeleninu s co nejmenším odpadem. Právě tady může hrát velkou roli správné krájení. Michal Hromas ukázal, na co se používají různé typy nožů, a předvedl několik správných způsobů krájení cibule. Účastníci zjistili, při takovémto krájení jde práce nejen rychle od ruky, ale nehrozí pořezání a ani kupodivu uplakané oči. Druhá část workshopu byla zaměřená na zpracování kuřete a ryby. Kostění je sice náročnější na čas, dává ale možnost využít samostatně kosti, například do vývaru. Workshop si všichni přítomní pochvalovali. Nadšení byli především z toho, že si mohli vyzkoušet techniky krájení i kostění pod vedením profesionála.


Fotogalerie



Nově přidaná videa

Rozhovory, reportáže