Aktuality


Unikátní žlutá řasa zlepšující zrak byla úspěšně komercializována v projektu Potraviny pro budoucnost

20. listopad 2023

Mikrobiologický ústav AV ČR – Centrum Algatech v Třeboni úspěšně dokončil proces komercializace svého jedinečného jedinečného kmene mikrořasy Parachlorella označeného HY-1.


Jak udržet produkci pícnin v měnícím se klimatu

16. listopad 2023

V září se konala v pořadí 35. konference organizace EUCARPIA sekce Pícniny a okrasné a užitkové trávy, kterou uspořádali Zemědělský výzkum s. r. o. Troubsko a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR v hotelu Avanti v Brně. 

Kvůli změně klimatu výrazně klesne výnos chmele, navíc bude horší

13. listopad 2023

Vyšší teploty a stále častější sucha vedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva. Vyplývá to ze studie, na níž pracovali vědci z brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe. 

NCK na zpracování odpadů získalo ocenění TA ČR

08. listopad 2023

Už po jedenácté vybírala Technologická agentura ČR nejlepší projekty aplikovaného výzkumu. V kategorii partnerství ocenila projekt  Národní centrum kompetence BIOCIRTECH, který se věnuje zpracování biomasy a vytváření nových produktů z obnovitelných zdrojů.

 

Nenechte si ujít zajímavý seminář o zahrádkách a zahradničení

06. listopad 2023

Ve středu 15. 11. 2023 v 16 hodin pořádá v Sociologický ústav seminář Naše zahrádky: fenomén zahrádkaření v české společnosti. 

Máme novou brožuru o půdním životě

02. listopad 2023

Půdní živote, nedej se! je název nové brožury Veroniky Jílkové z Biologického centra a kolektivu, kterou vydalo v rámci našeho výzkumného programu Nakladatelství Academia. 

 

Beseda Nové výzvy pro spolupráci se zemědělci a spotřebiteli v regionech“ v Lidečku se vydařila na výbornou

30. říjen 2023

Mapování působení farem, hlavních způsobů přímého odbytu místních a regionálních potravin v regionech, zjišťování aktuálních problémů zemědělců, zpětná vazba od spotřebitelů, vzájemná konfrontace jejich potřeb, hledání možných styčných bodů a možností vzájemné spolupráce mezi nimi navzájem… 

1 3 4 5 6 7 8 9 22 43 64 85