Aktuality


Čeští výzkumníci vyvinuli kvalitní bezlepkovou bagetu

12. únor 2024

Pacienti s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí se konečně dočkají bezlepkového pečiva kvality konvenčního pečiva. Novou recepturu vyvinul tým výzkumníků společnosti Perník s.r.o., Mikrobiologického ústavu AV ČR, Výzkumného ústavu potravinářského Praha a firmy RADANAL s.r.o.


Vědci z ÚEB podporují směrnici o nových metodách šlechtění v EU

05. únor 2024

Olomoucký tým ÚEB AV ČR se připojuje k výzvě evropských vědeckých pracovišť a společnou fotografií podporuje blížící se hlasování v Evropském parlamentu o nové směrnici týkající se používání nových metod šlechtění (CRISPR) pro potřeby zemědělství. Tento návrh je výrazným vylepšením stávající legislativy a proto má velkou podporu vědců.

Jaroslav Doležel v Událostech ČT24

25. leden 2024

Přes tisíc vědců podepsalo otevřený dopis europoslancům. Vyzývají je, aby zmírnili pravidla pro genetické úpravy rostlin.

Zveme vás na odborný seminář Půdní živote, nedej se!

23. leden 2024

Zemědělská půda je základem pro produkci potravin, a proto se již po několik desítek let využívají nejrůznější technologie intenzivního zemědělství. Ty sice krátkodobě zvýší produkci potravin, ale zároveň z dlouhodobého hlediska vedou k poklesu početnosti a rozmanitosti společenstev půdních organismů a tedy k degradaci kvality a zdraví půd.

Řasy na talíři. Richard Lhotský představuje výzkum mikrořas v praxi

22. leden 2024

Skrytěnky, zlativky, krásnoočka nebo třeba parožnatky – mnohé z řas mají poetické názvy. Stanou se někdy důležitou součástí našeho jídelníčku? Nebo už jí jsou, aniž bychom to tušili? 

Zemědělství a lesy budou nezaslouženě první obětí změn klimatu, říká vědec

19. leden 2024

Za klimatickou změnu může bez debat lidská populace. Její první obětí bude zemědělství a lesnictví, ačkoliv za to svými emisemi vůbec nemůže, sdělil ve čtvrtek v Senátu na konferenci o budoucnosti českého zemědělství Zdeněk Žalud z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Český výzkum se zaměřil i na dietní pečivo

15. leden 2024

Kvalitního pečiva, na kterém si mohou pochutnat, se již brzy dočkají pacienti s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí. Až dosud pro ně dostupný bezlepkový sortiment totiž nedosahoval kvality pečiva konvenčního. vní odezvu.

1 2 3 4 5 6 22 43 63 84